Csoóri Sándort ábrázolja a Fejér megyei irodalmi emlékfal 23. domborműve

Csoóri Sándor domborműve is ékesíti 2017. február 5. óta a Fejér megyei irodalmi emlékfalat. Előző év szeptemberében hunyt el Zámoly szülötte, Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, író, az ő emlékére rendezett a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány (VTKA) ünnepséget.

Az eseményen felavatták a művészről készült domborművet a Fejér megyei irodalmi emlékfalon, amely a Gárdonyi Géza Emlékház oldalán található. Az avatást a művész születésének 87. évfordulójára időzítették. Csoóri Sándor a 23. alkotó, akinek portréja díszíti a falat. Az avatáson ott volt Balogh Júlia is, a költő özvegye.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszéde kezdetén az alkotó Jóslás a te idődről című művéből idézett. Az avatón elmondta, hogy Csoóri Sándor a semmi ellen, a valamiért szervezett közösséget, folytatott párbeszédet, alapított televíziót, írt verset és nagyon sokszor leginkább szenvedett a valamiért.

Megjegyezte, Csoóri Sándor tavaly „hazatért”, és most újra hazatér szűkebb hazájába és egy kiváló asztaltársaságba került. Ez a dolgok rendje, ott gondolnak először az emberre, ahonnan elindult, a szűkebb hazában.

Kontur András domborművét az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László országgyűlési képviselő, a VTKA alapítója leplezte le. Ezt követően L. Simon László hangsúlyozta, büszkék arra, hogy a Fejér megyeiek elsőként állítottak emléket Csoóri Sándornak. Reményét fejezte ki, hogy sok követőjük lesz a jövőben.

Az általa szerkesztett, az irodalmi emlékfalon szereplő alkotók műveit bemutató olvasókönyv második kiadásáról elmesélte, Csoóri Sándor négy költeménye került bele a kiadványba, ezek többségében olyan versek, amelyek a hazával kapcsolatosak.