A Bence-hegyi kilátó ötletpályázata

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2016-ban a Bence-hegyen új kilátót épít az évtizedekkel ezelőtt elbontott régi olajfúrótorony helyére. Az ötletpályázat lebonyolításában a VTKA is közreműködött.

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a VADEX Zrt. a Bencehegyi kilátó címmel építészeti ötletpályázatot írt ki 2014 végén. Olyan terveket vártak, amelyek alapul szolgálhatnak a Velencei-tó északi partján található Bence-hegy turisztikai fejlesztésének megvalósításához. A Nadapi kilátónak is nevezett hegytetőről gyönyörű panoráma nyílik a tóra és a környező településekre. A kiírók olyan terveket vártak, amelyek a környék adottságait figyelembe véve, a turisztikai hasznosítás lehetőségeit mérlegelve, javaslatot tettek egy kilátó megépítésére.

Elvárás volt, hogy a tervezett kilátó alkalmas legyen turistacsoportok (30–50 fő) fogadására, illetve a látogatókat kiszolgáló funkciók is elhelyezhetőek legyenek benne. Ugyanakkor építészeti jelként is szolgáljon, hiszen a 210 méteres Bence-hegy tetején a Velencei-tavi látkép meghatározó eleme lesz.

A bíráló bizottság a 156 pályamű közül a legjobbnak Pozsár Péter és munkatársai (Hello Wood Kft.) tervét ítélte. A második helyezett Kruppa Gábor és Merkel Tamás, a harmadik Bartha Zalán, Béres Csaba és Bozsó Barna közös munkája lett. Kiemelt dicséretben részesítették Lőrincz Barna, Gazdag András, Jorge Díez Aragón és Szabó Péter pályaműveit.

Dicséretben részesültek: Ulrih Péter, Nagy Tibor, Varga Csaba, Bencsik Balázs, Tóth Enikő, Molnár Balázs, dr. Gajdos István, Illyés Zsuzsanna, Hajnal Lilla, Végh Gyula, Nagy Ádám és Ükös Tamás. A díjazott pályaművekből 2015 tavaszán a Várkert Bazárban, majd a Velence Korzón nyílt kiállítás. A Korzón a helytörténeti kutatásokat végző Salacz Nóra által rendezett, a régi kiállítónak szentelt kiállítás is nagy siker volt. Az ötletpályázatnak a METSZET építészeti szaklap különszámot szentel