A kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastély

A kastély 2019-es programjai

Az Alapítvány céljai között szerepel kulturális szolgáltatások nyújtása és olyan intézmények létrehozása, amelyek megfelelnek a kultúrát kiemelten kezelő, minőségi turizmus elvárásainak. Mindezek megvalósítása érdekében vállalta a civil szervezet a műemléki védelem alatt álló kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastély megmentését.

A Halász-család 19. század eleji klasszicista kúriáját az 1910-es években építtette át L-alaprajzú, manzárdtetővel borított, neobarokk épületté Halász Gedeon. A homlokzat jobb sarkán négyzetes, zömök, egyemeletes, lapos sátortetős – egykor kupolás – torony található. A hátranyúló szárny udvari oldalán ión oszlopok által tartott mellvédes, félkörívesen kiemelkedő, nyitott középrész húzódik.

A Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéből származó, rendkívül kiterjedt, 1669-ben nemesi címet nyert Dabasi Halász-család nemesi levelét 1818-ban hirdették ki Fejér vármegyében. Ide a 19. század elején költöztek, amikor Dabasi Halász Sámuel feleségül vette Magyary-Kossa Annát, és ezzel a kápolnásnyéki birtok tulajdonosa lett. Itteni, első kúriájuk, valószínűleg a század első felében épült, klasszicista stílusban. Bő fél évszázaddal később Dabasi Halász Lázár már az egyik legnagyobb birtokos volt Nyéken, gazdaságát 1893-ban már bérlők művelték. A család 1895-ben 1235 katasztrális holdat – azaz korábbi földjeinek dupláját – birtokolt, és övék volt a környék legjobban gépesített gazdasága is.

Lázár fia, Dabasi Halász Gedeon az 1910-es években építette fel mai formájában a család kápolnásnyéki kastélyát. Az akkor neobarokk stílusban átalakított épületet 1945-ig a Halász-család lakta. A második világháború utáni kollektivizálással a kastély termelőszövetkezeti tulajdonba került, falai között sokáig a helyi Vörösmarty TSZ irodái működtek. A következő évtizedekben nem törődtek az épület felújításával, állapota a rendszerváltás követően is folyamatosan romlott.

A kastély megmentése néhány évvel ezelőtt a lehetőségek átgondolásával, majd a konkrét tervek elkészítésével indult. Igazi lendületet azonban 2014-ben, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásának elnyerésével vett. A KDOP-2.1.1/B-12-2012-0032 azonosítószámú, „A Kápolnásnyéki Dabasi Halász kastély rekonstrukciója – Látogatótér és kiállítóhely kialakítása” elnevezésű projekt lehetővé tette, hogy 2016-ra megújuljon a kastélykomplexum és parkja, amely így egyedülálló szolgáltatásokat és élményt kínálhat majd a Velencei-tó térségében.


Halász Gedeon Központ

Az Alapítvány eddigi legnagyobb vállalkozása a Halász Gedeon Központ kialakítása volt. A csaknem 460 millió forintos beruházás eredményeként megújult a kápolnásnyéki kastély és hozzá tartozó park, amely a jövőben a DFT Hungária Zrt. fejlesztéseként megvalósult Eseményközponttal együtt várja a látogatókat.

A kápolnásnyéki Dabasi-Halász kastély rekonstrukciója – Látogatótér és kiállítóhely kialakítása” elnevezésű projekt keretében megújult kastélykomplexum a kistérségben egyedülálló szolgáltatásokat kínál a jövőben. A beruházás elsődleges célja volt ugyanis a turizmus területi koncentrációjának csökkentése, és új típusú kulturális, turisztikai szolgáltatások biztosítása a tókörnyéki településekre látogatóknak. Ennek megfelelően a kastélyban és melléképületeiben kiállítóhelyek, étterem, borospince és kávézó működik majd.

A 306,1 millió forintos európai uniós forrásból megvalósuló felújításhoz a projektgazda Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány 16,11 millió forint önrésszel járult hozzá. A fejlesztésnek köszönhetően, az évtizedeken át pusztuló és elhanyagolt kastélyban, a Velencei-tó környékén egyedülálló, modern kiállítóterek, továbbá információs tér jön létre. A projekt célja volt, hogy a felújítást követően olyan kulturális-idegenforgalmi központ alakuljon ki, amely kiállításoknak és közösségi rendezvényeknek egyaránt otthont adhat, tovább növelve a Velencei-tó környékének turisztikai vonzerejét.

A csaknem 150 millió forintos beruházásnak köszönhetően a 20. század eleji állapotoknak megfelelően rekonstruálták a kastély másfél hektáros kertjét. A felújításkor megőrizték a történeti telepítésből származó növényzetet, visszaállították a kert eredetihez hasonló útrendszerét, és megóvták a park szerkezeti elemeit, természeti értékeit.

A megújításával párhuzamosan Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész Klebelsberg- és Petőfi-szobrával tovább gazdagodott a kastély parkja. Helyreállították a megfeszített Krisztust ábrázoló utcafronti kőkeresztet is. 2016-ben Pogány Gábor Benő szobrát avatják fel a 225 éve született Széchenyi István előtt tisztelegve, illetve Kontur András Szent István-domborművet és a Napot ábrázoló absztrakt kőszobrát is felállítják.

A Halász-kastély 2011 óta műemléki védelem alatt áll. A kastélyépület egykori pompáját visszanyerve, csodálatos kiállításokkal várja a környéken élőket és az ide látogatókat.