Velencei-tavi könyvtár

Az idén tízéves Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány Velencei-tavi könyvtár címmel új könyvsorozatot indított útjára. Karácsony előtt megjelent az első két kötet, amelyek megvásárolhatók a kápolnásnyéki Halász Gedeon Központban, a Halász-kastély pénztárában, illetve utánvéttel megrendelhetők a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen.

 Az első kötet – Salacz Nóra szerkesztésében – a velencei Bence-hegyi kilátó történetét dolgozza fel, az ára: 1200 Ft.

 A második kötet kicsit eltávolodik a tó közvetlen környékéről, hiszen báró Eötvös Józsefről, valamint az Ercsiben található, idén felújított Eötvös-kápolnáról, a 19. századi kultuszminiszter, író nyughelyéről szól. Az ára: 700 Ft.

 

Részlet a sorozatszerkesztő, L. Simon László sorozatindító előszavából:


Gyermekkoromban vettem először kezembe Lázár Istvánnak a S középen ott a Velencei tó... című, 1979-ben a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvét. Én azóta tudom, valóban középen a mi kis tavunk van; s bár Torontótól Tokióig a fél világot bejártam, mégis tiszta szívvel vallom, számomra egyenesen ez a világ közepe. A hely, ahol felnőttem, a hely, ahol ma is élek, ahol a feleségemmel közösen neveljük a gyermekeinket, ahol az idén jubiláló családi vállalkozásunk tevékenykedik, s ahol immár tíz éve dolgozik az általam alapított, a Dr. Kazai Viktor vezette Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány.

Alapítványunk születésnapi kiadványában júniusban Adyt idézve ezt írtam: „»Térjetek vissza, honnan eszeveszettül elindultatok. Vár benneteket csókjaival a szülőföld, vigasztaló varázsával az anyáitok nyelvén zengő dajkadal, vár minden-minden zug, békét, szeretetet, megnyugvást lehelve! « Nekem Ady tanácsa valóságos életprogram, s éljek bárhol is, örökre Velencei-tavi leszek. A hazatérés öröme, annak a felismerése, hogy a mi magyar röghöz kötöttségünk nem feltétlenül hátrány, hanem előny is lehet, meghatározza a munkámat, a szűkebb hazához való viszonyomat.

Ezért alapítottam tíz éve a Velencei-tavi Kistérségért Alapítványt. Szerettem volna tenni valamit ezért a kultúrtájért, ezért a sokáig elfeledett, mellőzött, egykor szebb napokat látott turisztikai térségért. Szerettem volna méltóképpen folytatni a Velencei-tóval szenvedelmes szerelembe eső Springer Ferenc megszakadt munkáját. Akkor, 2006-ban még nem gondoltam, nem is reméltem, hogy egyszer ennek a térségnek az országgyűlési képviselője lehetek, miként azt sem, hogy állami vezetőként és a térségi fejlesztési tanács elnökeként majd tagjaként részese lehetek konkrét fejlesztési tervek kidolgozásának és megvalósításának. Mindezért hálás vagyok a sorsnak és a választópolgároknak. […]

Mi, akik a Velencei-tónál élünk, szerencsések vagyunk, mert számunkra, mikor gépen szállunk fölébe, akkor sem térkép-e táj, s pontosan tudjuk, hol lakott itt Vörösmarty Mihály. Reméljük, még sokáig csodálhatjuk a tó csillogó víztükrét, ihatjuk a pákozdi és nadapi lejtőkön termett szőlő nedűjét vagy éppen az Angelika-forrás hűsítő vizét. S reméljük, gyermekeink is itt fognak felnőni, élvezni az élet szépségeit, sportolni, kerékpározni, kajakozni, vitorlázni, s majd felnőttként dolgozni, küszködni, szeretni, s családot alapítani. A maga szerény eszközeivel az alapítványunk is ezt kívánja segíteni, szolgálni.”

A csodásan felújított kápolnásnyéki Halász-kastély avatásával egybekötött születésnapi ünnepség után visszatértünk a dolgos hétköznapokhoz, új célokat, új feladatokat keresve. Alapítványunk kuratóriuma felkarolta a javaslatomat, s most – Velencei-tavi könyvtár címmel – egy könyvsorozatot indít útjára. A kötetekben elsősorban a gárdonyi, agárdi, dinnyési, zichyújfalui, pákozdi, sukorói, nadapi, pázmándi, kápolnásnyéki, pettendi és velencei kultúrtörténeti, építészeti, turisztikai, természeti, gazdasági értékekre szeretnénk rámutatni. Ám egy-egy esetben Fejér megye távolabbi pontjára is rá fogjuk irányítani a figyelmet, megmutatva azokat az értékeket, amelyeket érdemes a Velencei-tó partján élőknek és nyaralóknak is felkeresniük, vagy amelyeknek a létrejöttében az alapítványunkhoz kötődő személyeknek is szerepe volt. A megjelenő könyvek műfajilag nagyon különbözőek lesznek, köztük tudományos, ismeretterjesztő művekkel, fotóalbumokkal és dokumentumkötetekkel…