Művészetközelben Kápolnásnyéken – egy tárlat, ahol robbannak a színek

A nagy sikerű Ferenczy-kiállítást követően május 5-én újra különleges gyűjteményt mutat be a kápolnásnyéki Halász-kastély. A szombaton nyílt tárlaton a világ gazdagításának és jobbításának szándékából fakadó Cziráki-lenyomatok, valamint a győri utcák és a Rába-part kalapos, pipás „tóváris“ alkotásai csodálhatók meg. A Művészetközelben című kiállítás szeptember 28-ig látogatható.

Cziráki Lajos képei élettörvényének kifejezői. A világ gazdagításának, jobbításának szándékából fakadó lenyomatok. A lelki finomságokra érzékeny, a szellemi kalandokra és a békére vágyó, a természetet csodálva szerető, a nőket mélységesen tisztelő, s mindenekelőtt: a transzcendens felé vonzódó személyiség munkái láthatóak azon a kiállításon, amely szombaton délelőtt nyílt a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Cziráki alkotásai mellett fellelhetők a tárlaton a Kisalföld festőjének, Tóvári Tóth István győri művésznek a művei is. A semmilyen csoportosuláshoz nem tartozó alkotó munkásságát az élet szülte képek jellemzik. Határozott, kemény ecsetvonások, „robbanó” színek jelennek meg realista képein. Jellegzetes kalapos, pipás „tóváris“ alakja a győri utcák, a Rába-part üde színfoltja volt hosszú évtizedeken keresztül. A festészet győri mestereinek Művészetközelben című tárlata hálás program mindazoknak, akik a május virágzó színpompájában igazi kulturális felüdülésre is vágynak.

Egy cégcsoportanak és a Velencei-tavi Kistérségi Alapítványnak köszönhetően jöhetett létre a kiállítás, melynek megnyitóján L. Simon László országgyűlési képviselő, az alapítvány létrehozója köszöntőjében kiemelte: Paár Attila, a cégcsoport tulajdonosának mecénási tevékenysége nélkül egy-egy térség kiemelkedő kulturális eredményei nehezen jutnának tovább a megyehatárokon. Nagy örömmel üdvözölte, hogy két kimagasló tehetségű győri képzőművész alkotásai Fejér megyében, a Velencei-tó partján, a Halász-kastélyban szélesebb körben elérhetővé, megcsodálhatóvá váltak. Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a kiállítás fővédnöke pedig kiemelte, hogy a kultúra ápolása és támogatása kiemelten fontos feladat, amelyben a magángyűjtőknek épp olyan lényeges szerepe van, mint egy nagyvárosnak.