A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM ORSZÁGJÁRÓ GÖMBSÁTRA A KÁPOLNÁSNYÉKI HALÁSZ-KASTÉLY UDVARÁN

Az I. világháború megváltoztatta az addig ismert világot. A Nagy Háborúban, a tömegek háborújában ugyanis mindenki érintett volt: az emberek az otthonukat, az értékeiket és főként szeretteiket vesztették el. Ezért a Magyar Nemzeti Múzeum a háború centenáriumi éveiben országjáró múzeumkörútra indult, hogy az I. világháború korát bemutassa azoknak, akik egy-egy vidéki városban vagy ahhoz közel élnek. A gömbsátor következő állomása a kápolnásnyéki Halász-kastély lesz június 9-14 között.

2018 június 9-én, 16 órakor Schmidt Mária az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nyitja meg a különleges tárlatot. Köszöntőt mond L. Simon László országgyűlési képviselő, író és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Többes számban: a kiállítás címe is arra utal, hogy a 20. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda századában ebből a háborúból már nemcsak a férfiak, hanem az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, de még a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenki élete megváltozott, nem csak a frontra indulóké. A nemzetek háborújában valamiképpen mindenki részt vett: aki nem fegyverrel, az otthonmaradóként áldozatos munkájával. A világpusztítást követően új, modern világ épült, amely már semmiben nem hasonlított a korábbihoz.

A múzeumi világban kitűnő példák születtek már a távolabbi közönséghez közelebb vitt vagy a városi közösségi terekben felállított kiállításokra, de olyan még nemigen volt, hogy igazi múzeumi tér szülessen egy település közepén. A 18 méter átmérőjű, félgömb alakú sátorban a látogatók nem hagyományos kiállításba lépnek be, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt lehet megismerni a korszakot.

Míg a múzeumok hagyományos termeiben talán furcsán hatnának ezek a látványos megoldások, addig egy ilyen különleges építményben újfajta elemekkel is lehet kísérletezni. Ezért kapott helyet a kiállítótérben a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi; a hosszú, békés 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta; a háborús propagandahivatalra utaló, hatalmas írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. 

Az országjáró kiállítás fontos célja, hogy az iskolás korosztály is megismerje, milyen volt az I. világháború kora. A Nagy Háború ugyanis egyetlen magyar családot sem kímélt, lezárása pedig Magyarország 20. századi sorsát is jelentősen befolyásolta. Az emlékév kezdetén számos rendezvény és program foglalkozott a témával, de fontos, hogy a háború lezárásának évfordulóján is felidézzük a száz éve történteket, és ez a tudásanyag azokhoz is eljusson, akik azóta tanultak róla a közoktatásban. Ezért a helyi iskoláknak szakvezetést is szervezünk.

A kiállítást létrejöttét a – Magyar Nemzeti Múzeum mellett – az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a befogadó városok, települések és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatta. A kiállítás koncepciójának megalkotója, forgatókönyvírója és főkurátora Császtvay Tünde irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa, osztályvezetője; szakmai munkatársa Végh Katalin, a Katona József Múzeum igazgatóhelyettese. A látványtervet Bátonyi György alkotta meg; a vizuális látvány, arculat és grafika Kellényi Kata munkája.

A gömbsátor kiállítás 2018. június 9-től 14-ig, 10.00-21.00 óráig, ingyenesen látogatható a kápolnásnyéki Halász-kastély udvarán.