Pogány Gábor Benő szobrai anyagból és fényből szőtt spirituális üzenetet közvetítenek

Pénteken délután a Dabasi–Halász-kastélyban Felmenők címmel Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotásaiból nyílott szabadtéri kiállítás.

A jóféle képzőművészek megnyitóit a legbiztosabban onnan lehet fölismerni, hogy valahol a háttérben mindig van egy asztal, amelyen könnyű lenvászon abrosz leng, azon egyszerű, apró üvegpoharak, mellettük pedig színezetlen, literes üvegekben áttetsző, tüzes folyadékok. A kápolnásnyéki kastély udvarán mindez rendelkezésre állt, ráadásul bográcsostul, amelyben galaburgyi rotyogott. A megnyitót követően a szobrász maga kanalazta az elébe járulók tányérjába az addigra sűrű tömbbé összeállt hamisítatlan pásztorételt. Adott belőle Lévai Anikónak, aki a megnyi­tóbeszédet tartotta, kapott egy adagot L. Simon László parlamenti képviselő is, akinek van némi része abban, hogy a kastély ma már nem az egykori téesziroda képét mutatja, és jutott Kazai Viktornak is, aki az ünnepélyes kezdőpillanatok után a Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány nevében egy virágcsokrot nyújtott át Anikó asszonynak.

Pogány Gábor Benő

A művész Lévai Anikónak dedikál, L. Simon László (középen) társaságában
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Mint megnyitójában az egyszerűen öltözött, üdítően természetes megjelenésű ­Lévai Anikó elmondta, nem titok, hogy szívéhez a szolnoki művészélet közel áll, ott töltött gyermekévei okán is. Elmondta, a művésztelep működése annak idején kihatott a város egészére, az utak mentén és a tereken egyre szaporodó műalkotások pedig jófajta ütközések lehetőségét teremtették meg, olyanokét, amelyek tizedszerre, századszorra is új gondolatokat, kérdéseket és válaszokat szültek az elsétáló szemlélőkben.

Pogány Gábor Benő

Cantata Profana 
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Szolnok után Pogány Gábor Benő négy szobra most a Dabasi–Halász-kastély udvarán is megtekinthető lesz a nyár folyamán – bár a fehérváriaknak abban a szerencsében van részük, hogy az alkotó Aba-Novákot ábrázoló remekét a romkert bejáratánál is szemügyre vehetik.

Pogány Gábor Benő

Pogány Gábor Benő Kapuőrző című szobra–a többihez hasonlóan –nagy kifejezőerővel szólítja meg a szemlélőket. 
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A Kápolnásnyéken látható négy szobor mindegyike külön figyelmet érdemel. Az alkotások szimbolikája összegző, kifejezésmódjuk rendkívül erős, karakteres – miközben motívumaik az archaikus tudattalan képeit megrázó erővel jelenítik meg. Kevés ennyire jó kortárs van, érdemes odalátogatni.

Forrás: feol.hu